Virgil Abloh meghal 41

A Nov. 28 Virgil Abloh 41 éves korában bekövetkezett halálát az LVMH (Hennessy Louis Vuitton) jelentette be az interneten és a közösségi médiában. Az elismert tervező élete utolsó két évében magánbetegségben szenvedett egy ritka rákban, szív angiosarcomában. Több tudományágat—a divatot, a zenét és az ipari formatervezést—felölelő kutatásai figyelemre méltóak a látszólag kielégíthetetlen kíváncsiság megtestesítésében. “Kérdezzen meg mindent” – mondaná Abloh, és figyelemre méltó karrierje megmutatja, hogyan kell ezt megtenni.

Rockfordban született, beteg., nak nek Ghánai bevándorlók, Abloh építőmérnöki hallgatóként kezdte karrierjét a Wisconsin—Madison Egyetem aki aztán szerzett egy M. Arch. a Chicagói Illinois Institute of Technology-tól. Miközben az IIT-n tanult, megismerkedett a Chicagói Kanye Westtel, és elkezdett együttműködni West csapatával albumborítókon, koncertterveken és árusításokon. 2013-ban az Abloh milánói székhelyű Off–White divatmárkaként indult, amelynek termékei kontinenseket, tudományágakat és versenyeket öleltek fel. Munkája következetesen magas szintű hírnévre tett szert a divat, a zene és az autótervezés megalapozott iparágain belül és azok között, miközben mindig vizsgálta a keresztkötéseket közöttük.

2018-ban az LVMH Abloh-t választotta a Louis Vuitton Férfi ruházati kollekció Művészeti igazgatójává, az utcai ruházat és a luxus ruházat kifinomult keverékét kovácsolva az ikonikus párizsi székhelyű vállalat számára.

2019-ben a Chicagói Kortárs Művészeti Múzeum önálló kiállítást rendezett a művész számára, Virgil Abloh: Beszédfigurák, amely továbbra is utazik. Az esemény megnyitóján, Abloh emlékeztetett arra, hogy karrierje elején West-szel utazott Párizsba, ahol a pártól megtagadták a belépést a divatbemutatókra, amelyeken remélték, hogy részt vesznek. “Chicago déli oldaláról kezdtem szitanyomó ingeket gyártani, hogy meggyőzzem a legnagyobb luxuscsoport vezetőjét, hogy irányítsam az egyik legnagyobb karját” – mondta. Abloh kimenete termékeny volt, de mindig átgondolt és tájékoztatta a főiskolai tanulmányaiból származó prototípus-módszertanokat. “Kudarcot vallok, ez klassz” – mondta az MCA-nál. “De mindig van egy pálya.”A kiállításhoz készült anyag összeállításakor Abloh megtalálta az archívumát, amely hat laptopot és sok további merevlemezt tartalmazott. “Duchampnak mindössze tizenhárom művére volt szüksége, hogy kifejezzen valamit, a readymades elveit” – írta a kiállítási katalógusban. “Négy terabájtra volt szükségem, hogy eljussak egy olyan helyre, ahol szerintem abbahagyta.”

“Virgil Abloh kiemelkedő példa volt arra, hogy az építészeti oktatás hogyan készítheti fel az embereket mindenféle karrierre” – mondja Reed Kroloff, az IIT jelenlegi dékánja. “Ő hozta a szigor, pontosság, és lenyűgözte, hogy az Illinois Institute of Technology fémjelzi mindent, amit tett.”

Virgil Abloh kiemelkedő példa volt arra, hogy az építészeti oktatás hogyan készítheti fel az embereket mindenféle karrierre.
2020 februárjában az AIA Abloh-t nevezte meg éves építészeti Konferenciájának főelőadójaként, amelyet végül a COVID-19 járvány. Ugyanezen év júliusában Abloh bejelentette a Virgil Abloh posztmodern Ösztöndíjalap létrehozását, amely 1 millió dollárt gyűjtött a Divatösztöndíj alappal együttműködve a divatiparba belépő Fekete hallgatók támogatására. A tudósok következő osztályát a jövő év elején jelentik be.

Rendkívül rövid idő alatt Abloh képes volt megőrizni örökségét kreativitásával és teljesítményével. Abloh iránti tisztelgésének részeként, chicagói Theaster Gates társ az Instagram-on írta: “Virgil nem csak lámpatest volt, hanem fény volt. Megmutatta, hogy mi lehetséges oly sok fekete művész és tervező számára. Elhozta Chicagót New Yorkba, Milánóba, Párizsba és olyan szobákba, ahol még soha nem voltunk. Merész kreativitásával egy egész iparágat alakított át, megvilágítva az utat a fiatal tervezők generációi számára, akik nyomdokaiba lépnek.

Author: set

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.