“Memóriakártya” víz alatti óriás Bangka és Belitung vizein

Coral porites, mint a memóriakártyák jumbo méretű elmerült az óceán több száz éve. Más korallnemzetségekhez hasonlóan ezek a korallok, amelyek szikláknak tűnnek, rögzítik a körülöttük bekövetkező különféle környezeti változásokat. Mint például a viharok, az árapályok, az éghajlatváltozáshoz.

A korall poriták azonban “rugalmasak”, vagy nagy toleranciával rendelkeznek a környezeti változásokkal szemben, így nagyra nőhetnek és hosszú ideig élhetnek.

“Globálisan a korallporitok szinte az összes trópusi vízben elterjedtek. Hatalmas növekedési üteme különbséget tesz a többi korallzátony között ” – mondta Muhammad Rizza Mufitiadi, a Bangka Belitung Egyetem mezőgazdasági, halászati és biológiai Karának vízi erőforrás-gazdálkodási Tanszékének oktatója és kutatója.

A múltban korall poritokat találtak Bangka és Belitung vizein. Siringoringo és Hadi [2013] szerint a Bangka-szigeten található közös korall nemzetség a hatalmas korall nemzetség. Ennek oka a kedvezőtlen vízviszonyok, így csak bizonyos típusok növekedhetnek, fejlődhetnek és alkalmazkodhatnak.

Azonban a környezeti nyomás, mint például az ónbányászat, nagyban megváltoztatta a Portidae három nemzetségének (Alveopora, Goniopora és Porites) korall-eloszlását.

“Most az egészséges porites korallok, amelyek átmérője meghaladja a két métert, csak a Tuing, a Ketawai-sziget vizei, a Gusung Perlang vizek és a Gaspar-szoros, különösen a Gelasa-sziget vizei körül maradtak” – mondta Rizza.

A korallporiták jelenléte a víztestben azt jelzi, hogy a vizek jó állapotban vannak, vagy a szennyezés még mindig alacsony. Más szavakkal, még mindig vannak olyan Korallnemzetek, amelyek képesek elviselni a néha változó vízi körülményeket.

“Minél nagyobb a korall mérete, annál több információt tanulnak a csontvázakból, hogy megismerhessék az éghajlatváltozással kapcsolatos információkat. Nagy mérete hasznos akadályként [védő] a strand számára a kopás veszélyétől ” – folytatta Rizza.

A Porites korallzátonyok jelenléte a Bangka Belitung-szigeteken fontos a környezetminőség változásainak leolvasásában. Különösen az ónbányászati tevékenységek okozzák.

“A Korall poritokban tárolt adatok értékes információk lehetnek, például elolvashatják, hogy a Bangka Belitung-szigeteken milyen hatással vannak az ónbányászati tevékenységek, valamint a természetvédelmi modell.”

Author: set

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.