Ismerje meg a Belukut, az indonéziai teknőscsalád faját, amelyet kihalás fenyeget

Ennek a figyelmeztetésnek a kezdeményezése eltér a teknősök és a tengeri teknősök populációjának állapotától szerte a világon, amely egyre közelebb kerül a kihalás veszélyéhez. Ezért a teknős és a teknős nap megemlékezésének célja, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a természetvédelem fontosságára, valamint a különböző teknősfajok és más fajok rokonainak megőrzésére a világon.

Igen, bár gyakran általában teknősnek nevezik, valójában ennek a hüllőnek még mindig számos fajrokonja van, az egyes jellemzőkben különbségek vannak. Például, bár ugyanúgy néz ki, még mindig van egy maroknyi ember, aki nem tudja, hogy a teknősök és a teknősök különböző típusú és karakterű állatok-e.

A fenti két típus mellett vannak más fajok is, amelyek szintén különböző rokonok, nevezetesen bulus vagy labi-labi. Aztán van egy másik típus is, amely már régóta szembesül a kihalás veszélyével, nevezetesen Beluku vagy közismertebb nevén tuntong.

Ismét változatos, a beluku vagy a tuntong maga is két különböző alfajra oszlik, nevezetesen a tuntong laut, amelynek tudományos neve Batagur borneoensis, és a tuntong sungai a batagur affinis tudományos névvel.

Mindkettő egyformán berhabitat a mangrove területen, ahol a tuntong-tenger nagyobb valószínűséggel él a torkolat területén és a folyó végén, amelyet még mindig érint az árapály. Eközben a tuntong folyó sósabb, sokkal alacsonyabb sótartalmú területeken él, hogy ívjon.

Az élőhely, amely megkülönbözteti a kettőt is, ahol a tenger tuntong általában inkább egy teknősre hasonlít, nevezetesen a tengerparti homokpartok kiválasztása a tojásrakáshoz. Míg a tuntong folyó a folyó partjait részesíti előnyben tojásrakási helyként.

A különbségek a test jellemzői szempontjából is megfigyelhetők. A Tuntong laut héja 50-100 centiméterre nőhet, míg a tuntong folyó csak 70 centiméter tartományban van. Bár mindkettő fogazott, a különbség a mancsok számából látható.

Tuntong sungai egészében négy karom van a lábakon, míg tuntong sungai-ban négy karom van a hátsó lábakon, de az első lábakon öt karom van.

Állítólag mindkét állat akár 12-22 tojást is képes előállítani egy szaporodási időszakban. Ellentétben más teknősökkel, amelyek több mint 40 tojást képesek előállítani, vagy akár több mint 100 tojást a teknősfajok számára.

Növényevő állat, a tuntong fő étele gyümölcsből áll mangrove fák, amelyek a folyóba vagy a tengerbe esnek, valamint vadon élő növények, amelyek a folyó oldalán nőnek.

Author: set

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.