David Hockney az emberekről, helyek, & dolgok a Walker Művészeti Központban

Amikor David Hockney-ról és a designról van szó, nem lehet nem gondolni a reyner Banham Los Angeles: the Architecture of Four Ecologies (University of California Press) klasszikus 1971-es borítójára, amelyet a művész “egy nagyobb Splash.”Hockney-t a kaliforniai élet optimizmusa és lazasága inspirálta, és folyamatosan kutatta a körülöttünk lévő világ megragadásának különböző módjait.

Egy gyűrött fotel finom litográfiája előtt állva, Siri Engberg, a Walker Art Center vezető kurátora az intimitás átmenő vonalát tárgyalja az épített környezetben, amelyet David Hockney ábrázol vagy utal, mind alakban, mind címben.

Engberg ezt jelzi “szék-38 a kolónia, Malibu” (1973)—az új kiállítás megtekintésére David Hockney: emberek, helyek és dolgok—a bútordarab otthonos, bentlakásos, azt a benyomást kelti, hogy ülője csupán pillanatokkal ezelőtt távozott. A nyomtatás a “Sofa 8501 Hedges Place” (1971) mellett lóg, egy másik puha tárgy, párnákkal szétszórva, ami szintén egy nemrégiben távozott nyugágyat jelent.

Nagyon korán elkezdte ábrázolni a környezetét olyan módon, amely meglehetősen személyes volt abban az értelemben, hogy sok olyan tér, amelyet ábrázolni választott, a sajátja volt, barátai terei, gyűjtők, akiket ismert, galéristák.
A nyomatok “egy adott építészeti helyre utalnak, ahol a tárgyak tartózkodnak, – mondja Engberg. “Ezek ugyanúgy a portrékról szólnak, mint a csendéletekről vagy a mindennapi tárgyakról. Arról a személyről van szó, aki a kanapé tulajdonosa. Annyi minden van ott. Ki feküdt ott? Vagy ott ülni? A távollét ezekben nagyon hangos.”Ezek a nyomatok és közel 90 Egyéb Alkotás-amelyek többnyire a Walker saját, több mint 230 darabjának mély tárházából származnak—megtekinthetők David Hockney számára: emberek, helyek és dolgok, amely augusztus végéig tart. 21, 2022, Minneapolisban, Minn.

Ahogy a neve is mutatja, a széles körű kiállítás három részre oszlik, amelyek a brit művész és az örökbefogadó Kaliforniai fiú hihetetlen szín -, táj-és háziasságát mutatják be. A People, Places & Things egy portrék csarnokával kezdődik, amelyen Hockney számos szeretettje és múzsája szerepel, mint például az anyja (“Portrait of Mother III”, 1987); Celia Birtwell textiltervező a “Celia 8365 Melrose Ave, Hollywood” litográfiában (1973); Henry Geldzahler, a Metropolitan Museum of Modern Art kurátora pedig a “Henry Reading Thackeray, Convent da Serra d ‘Ossa” (1976) piros ceruza papíron. Míg ez a szakasz a témákra összpontosít, nehéz nem észrevenni a székekre való figyelmet, amelyek közül sok még a művészet címébe is bekerül: rendezői székek, fonott székek, bisztró székek. Ezután jönnek a helyek és dolgok szekciók, amelyek ugyanolyan intim portrék a tárgyakról és helyekről, mint Hockney ülőinek.

“Nagyon korán elkezdte ábrázolni a környezetét olyan módon, amely meglehetősen személyes volt abban az értelemben, hogy sok tér, amelyet ábrázolni választott, a sajátja volt, barátai, gyűjtők, galéristák terei. A köre alapvetően ” – mondja Engberg. A múzeumlátogatók ezt láthatják az előző helyiségekben, amelyekben Hockney tacskó társa szerepel a “Breakfast with Stanley, Malibu” (1989) faxnyomtatásban, a “Pembroke Studio Interior” (1984) tágas és fényes litográfiájában, valamint a “Hollywood Hills House” színes vásznon, amelyet olajokban, faszénben és kollázsban készítettek Hockney kaliforniai stúdiójában, amelyet emlékezetből készített Londonban 1981 és 1982 között. A fagerendák, a kék ég és a palmy ékezetek mellett a vászon egy sor színházi és opera-készletet mutat be, amelyet a művész egy másik Walker show-ra készített, az 1983-as Hockney festi a színpadot. Hockney számos tervet készített a színpad számára, többek között Poulencéé Les mamelles de tir Xhamsias (a melle Tir Xhamsias) (1983). A jelenlegi kiállításon, Hockney szinte méretarányos modellje az opera számára közel 40 évek óta először látható a nyilvánosság előtt. A mű maga a világ, tucatnyi vászonnal felépített tengerparti várost ábrázol.

Általában a személyes még a névtelenebb és kevésbé kifejezetten belföldön önreferenciás munkákban is megtalálható, mint Hockney úszómedencék nyomatai (ebben a műsorban a nagyméretű préselt papírpép “Piscine A minuit, Paper Pool 19” kiütéses), az építészeti Hotel Acatlcontinental sorozat, és legutóbb a nagyszabású cukorka színű iPad “nyomtatásra készült rajzok” Kelet-Yorkshire-i tájakról.

Ezek a képek meghitté válnak, mert Hockney újra és újra megismétli a témákat: újra és újra visszatér hozzájuk, ápolja a kapcsolatot, és a nézők látják, hogyan ástak otthont az elméje szemében.

Author: set

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.