A Serpentine Galleries bemutatja a Theaster Gates 2022-es pavilonjának terveit

Miután tavaly tavasszal egy együttműködésre utalt, a londoni Serpentine galériák felfedték a 2022-es Serpentine pavilon terveit, amelyet a Chicagói székhelyű művész, oktató és várostervező, Theaster Gates tervezett. A “fekete kápolnának” nevezett pavilon—amelyet Gates az Adjaye Associates építészeti támogatásával valósít meg—az angliai Stoke-on-Trent ipari palackkemencéiből merít ihletet, “tisztelegve a brit kézműves és gyártási hagyományok előtt”, a Serpentine sajtóközleménye szerint.

A nagyrészt fából készült pavilon tartalmaz egy funkcionális harangot a Chicagói most lebontott St. Laurence templomból, kiegészítve a projekt “performatív és meditatív tulajdonságait”, állítja ugyanaz a kiadás. A pavilon mennyezetén található oculus egyetlen fényforrásként szolgál, “szentélyszerű környezetet teremtve a reflexióhoz és a közösséghez.””A Black Chapel név azért fontos, mert művészi gyakorlatom láthatatlan részeit tükrözi” – mondta Gates a kiadásban. “Elismeri a szakrális zene és a Szakrális Művészetek szerepét a praxisomban, valamint ezen érzelmi és közösségi kezdeményezések kollektív minőségét. A fekete kápolna azt is sugallja, hogy ezekben az időkben lehet egy hely, ahol az ember pihenhet a napi nyomástól, és nyugodtan töltheti az idejét. Mindig is szerettem volna olyan tereket építeni, amelyek a hang és a zene erejét gyógyító mechanizmusnak és érzelmi erőnek tekintik, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy belépjenek a mély reflexió és/vagy a mély részvétel térébe.”

A pavilon nevet is oszt egy 2019-es kiállítással Gates kurátora a Haus der Kunst ban ben München, egy múzeum, amelyet eredetileg a náci rezsim számára építettek. A kiállításra Gates fényképeket, szobrokat és dokumentumokat gyűjtött össze, amelyek “a fekete történelemmel, spiritualitással és reprezentációval kapcsolatos kérdéseket” idéztek fel, a Haus der Kunst leírása szerint.

A pavilon—amelyet jelenleg június 10—én nyitnak meg a nagyközönség számára-nyilvános rendezvényeknek és előadásoknak is otthont ad, élő zene, költészet és tánc platformjaként szolgál.

Author: set

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.