A gyorsulás épület érzékelők hálózatok

A COVID-19 esetek gyors csökkenésével és a közegészségügyi korlátozások lazításával új lehetőségek és elvárások vannak a személyes tevékenységekkel kapcsolatban. Például a munkahelyemen hamarosan nem lesz szükség beltéri maszk viselésére. Ez a változás drámai lesz. Végül is két éve kötelesek vagyunk védő arcvédőt viselni, és sok más Betegségmegelőzési és ellenőrzési irányelvet követni. A leleplezés egyszerre lesz felszabadító és nyugtalanító. Frissítő lesz az a képesség, hogy bent másokkal kölcsönhatásba lépjünk arcburkolatok nélkül, plexiüveg akadályok, társadalmi távolságtartás, a csökkentett kihasználtsági követelmények pedig. Az ilyen “normális” viselkedéshez való visszatérés azonban félelmetes kilátás azok számára, akik kiszolgáltatottabb és fogékonyabb populációkat képviselnek.

Mindannyiunk számára, a világjárvány alakította az épületek szerepével kapcsolatos elvárásainkat a betegségek terjedésének megkönnyítésében vagy visszatartásában. A koronavírus aeroszol alapú terjedése fokozott ellenőrzést hozott az épületgépészeti rendszerek és ablakok esetében. Az érzékelőhálózatok kiépítése, amely a világjárvány előtt növekvő tendencia, most felgyorsul. Az ilyen hálózatok lehetővé teszik az épületek erőforrás-felhasználásával és egyre inkább a lakók egészségével kapcsolatos különböző tényezők nyomon követését. A kórokozó-gyilkos távoli UV-C világítás gyors bevezetésével az érzékelőket még az UV-fény egészséges szintjének megfigyelésére is használják a megszállt terekben. John Waszak az L&M Instruments társalapítója, amely széles körű képességekkel rendelkező vezeték nélküli épületérzékelőket fejleszt. A vállalat Apollo érzékelőjét például arra használják, hogy figyelemmel kísérje a fertőző betegségek biztonságos kiküszöbölését a terekben UV-C fény segítségével. A következő interjúban Waszak az épületszenzorok fejlesztését és azok felhasználását tárgyalja a világjárvány utáni világban.

Blaine Brownell:a világjárvány előtt, hogyan fejlődött az érzékelő technológia?

John Waszak: a világjárvány előtt, a legnagyobb mozgás, amit láttunk, az érzékelők skálázása volt. Legyen szó IoT-ről vagy valamilyen helyi hálós hálózatról, az érzékszervi visszacsatolás térbeli felbontásának jelentős növelése körül volt aktivitás. Úgy érezte, hogy a tevékenységet ugyanúgy a lakóközpontú építési kezdeményezések és az energiahatékonysági erőfeszítések vezérlik. Az épületfelügyeleti rendszer munkatársai az IoT technológiát vizsgálták, és megismerkedtek az olyan felhő technológiákkal, mint az AWS és az Azure. Az érzékelő skálázását több mint kis részben a Hordható mozgás tette lehetővé. Ez a mozgás hozta létre az alacsony fogyasztású hálózati kapcsolatot és az olcsó szilárdtest-érzékelőket, amelyek elősegítették a prototípusok készítését és a koncepciók igazolását.

Hogyan befolyásolta a járvány a növekedést, képességek, közgazdaságtan, vagy az épületérzékelő technológia egyéb aspektusai?

A világjárvány elején nyilvánvalóvá vált, hogy az alacsony kihasználtságú épületek üzemeltetése ugyanolyan drága, mint a teljesen elfoglalt épületek. Míg sok épület átállt az alacsonyabb költségű LED-es világításra és az intelligens érzékelőkre a világítás vezérlésére, a HVAC rendszernek nagyjából továbbra is teljes kihasználtságú energiaszinten kellett működnie. Mivel az irodába való teljes visszatérés a belátható jövőben bizonytalan, az érzékelő technológia lehetőséget kínál mind a visszatérés lehetővé tételére, mind az épületek kezelésének elősegítésére számos kihasználtsági szinten keresztül. Mindezeket figyelembe véve két elsődleges területet látok, ahol a világjárvány jelentősen befolyásolja az épületszenzor-technológiát: a kórokozó-kockázat mérséklését és az utasközpontú fő teljesítménymutatókat (KPI-k).

A kórokozó – kockázat csökkentése magában foglal mindent a pandémia előtti érzékelő eszköztárban—például a VOC, a CO2, a részecskék, a légnyomás és a relatív páratartalom érzékelőit -, de nagymértékben eloszlik az egész épületben. Nem elég tudni a légáramlást és a cseréket az elsődleges HVAC visszatérésen keresztül. Meg kell értenünk az OR7-en, a Grand Canyon Konferenciateremen vagy a 106-os tantermen keresztüli légcserék számát. Természetesen ez a méretarány szépen kapcsolódik a hálózatba kapcsolt érzékelők és elemzések körüli pandémiát megelőző erőfeszítésekhez. A kórokozók kockázatának csökkentése az UV-C-t is a fertőtlenítési kezdeményezések élvonalába helyezte. Az UV-C már régóta ismert, hogy deaktiválja a csúnya kórokozókat, néhány erős vállalattal az UV-C fertőtlenítési üzletágban jóval a világjárvány előtt. És most már jól ismert, és nem meglepő, hogy az UV-C deaktiválja a SARS-CoV-2-t. Ennek eredményeként sok vállalat folytatja az UV-C fertőtlenítési üzletágat, miközben a szabályozó testületek megpróbálják meghatározni az új UV-C fajták, például a Far UV-C biztonsági irányelveit. Ez a biztonsági aggodalom, valamint az UV-C “fluencia” mérésének szükségessége a kórokozó megfelelő deaktiválásának biztosítása érdekében, piacot teremtett az UV-C érzékelő eszközök számára a laboratóriumokban szerte a világon, valamint lehetőséget adott az érzékelők telepítésére bárhol, ahol az UV-C-t használják az építési környezetben.

Az utasközpontú KPI-k eltávolítanak minket attól, hogy nyomon kövessük, mennyi energiára van szükség egy épület működtetéséhez (azaz kWh/m2-év), hogy mennyi energiára van szükség egy épület kihasználtsági alapon történő működtetéséhez (talán kWh/lakó-év). Ez szükségessé teszi az érzékelőket, hogy ne csak észleljék a foglaltságot, hanem optimalizálják a foglaltságot is. A HVAC-nak különösen a mozgásvezérelt világítás irányába kell mozognia. A fűtés és hűtés hosszabb időállandói miatt az érzékelőknek és az elemzőknek érzékelniük kell és előre kell jelezniük a kihasználtságot, hogy az intelligens HVAC környezetek a várható kihasználtság előtt elindulhassanak. Ezeknek az összekapcsolt HVAC környezeteknek több érzékelőre is szükségük lesz a terek jobb kezeléséhez. Passzív fűtési és hűtési technikák is szerepet játszhatnak, további érzékelőket és intelligenciát integrálva az intelligens HVAC menedzsment logikába. Például a napfény-érzékelők és az időjárás-előrejelzések beépíthetők a fűtési és hűtési logikába, csökkentve a felesleges alapérték-túllépést és alullövést. Ott van még a szinergikus utas-központú hatása, hogy az épület tervezés akar létrehozni terek, amelyek sokkal kényelmesebb, hogy ösztönözze a munkavállalók gyakori az irodában, ami, viszont, javítja a per-kihasználtság KPI.

Az L & M műszerek Apollo érzékelői figyelik az UV-C teljesítmény-és energiaszintet. Beszélne arról, hogy ezek az érzékelők hogyan teszik lehetővé a belső terek biztonságos emberi lakását?

Az Apollo szenzorok az egyetlen olyan alacsony költségű eszközök a piacon, amelyek képesek mérni az alacsony energiabiztonsági alkalmazásokat, például az UV-C “veszélyességi” szinteket és a magas energiafertőtlenítési szinteket. Ugyanazt a vegyes jelfeldolgozó technológiát és miniatürizálást használják, amely lehetővé tette a hordható érzékelők számára, hogy olyan alacsony költségű érzékelőt állítsanak elő, amely ugyanolyan jól működik, mint a kutatási minőségű rendszerek, amelyek akár tízszer áron is eladhatók. Az Apollo-t az alacsony nyomású higany, a kisülés (impulzusos Xenon), az excimer és a LED source technológiák mérésére is tervezték. Ez leegyszerűsíti az olyan épületek telepítési folyamatát, amelyek idővel több technológiát alkalmazhatnak.

Az UV-C fertőtlenítő oldatok alkalmazásakor két fontos tényező van: az egyik az, hogy elegendő energiát vagy fluenciát kell alkalmazni a kórokozó deaktiválásához. A másik az, hogy ne alkalmazzon túl sok energiát az utasok jelenlétében, hogy az UV-C expozíciót veszélyeztesse az utasok számára. Az Apollo dózisjelzők és az épületautomatizálási rendszerekben alkalmazott Apollo technológia lehetővé teszi ezen energiaspektrum mindkét végének kezelését.

Hogyan működnek az Apollo érzékelők mind az UV, mind a Far-UV-C képességekhez? Például, hogyan lehet használni a mintavételt a megszállt zónákban, valamint az üres helyiségek fertőtlenítését?

Az Apollo széria érzékelői érzékelési képességgel rendelkeznek az egész UV-C spektrumban, beleértve a Far-UV-C-t is.az Apollo modellek képesek felismerni a teljes spektrumot, vagy egy adott régióra hangolhatók, beleértve a keskeny sávú opciókat egy adott spektrális vonal, például 254 nm kiválasztására.

Üres helyiség fertőtlenítési alkalmazásokban rövid fertőtlenítési ciklusokat érnek el nagy energiájú forrásokkal, például alacsony nyomású higannyal vagy impulzusos xenonnal. Ezekben a forgatókönyvekben az Apollo-t használják a kezdeti konfigurációhoz és a folyamatos érvényesítéshez. A kezdeti beállításhoz több Apollo egységet helyeznek el a helyiség térfogata körül annak biztosítása érdekében, hogy a helyhez kötött vagy mobil UV-C források elegendő adagot juttassanak a helyiség érdeklődési területeire. Ezután ugyanazokat az eszközöket lehet rendszeresen használni annak ellenőrzésére, hogy a rendszer idővel megfelelően működik-e.

A megszállt helyiségek fertőtlenítése magában foglalja a felső helyiségek fertőtlenítését, jobb kifejezés hiányában pedig az alsó helyiségek fertőtlenítését. A felső helyiség fertőtlenítését évtizedek óta alkalmazzák, és magában foglalja a levegő fertőtlenítését az utasok feletti területen, zavaró technikák alkalmazásával annak biztosítására, hogy az UV-C fény ne okozzon veszélyes helyzetet az utasok számára. Az alsó helyiség fertőtlenítése egy feltörekvő technika, ahol az UV-C energiaszint az emberre veszélyesnek tekinthető szint alatt történik a helyiség utas szintjén. A Far UV-C esetében magasabb energiaszinteket javasolnak a fertőtlenítési folyamat hatékonyságának növelése érdekében. A javasolt magasabb energiaszintek empirikus bizonyítékokon alapulnak, amelyek azt mutatják, hogy a távoli UV-C energia nem tud behatolni a bőrbe vagy a szaruhártyába. Ez azt jelenti, hogy a messze UV-C rendszerek a jelenleg dokumentált veszélyességi szint alatt is működhetnek, amíg a szabályozó testületek meg nem szabadítják az utat a magasabb energiaszinthez. Ezekben a megszállt helyiségekben az Apollo-t mind az UV-C energia hatékonyságának (fertőtlenítési energia), mind a biztonsági (utas expozíció) szintjének mérésére használják. Az Apollo technológia integrálható egy UV-C termosztáthoz hasonló épületfelügyeleti rendszerbe is, amely valós idejű megfigyelést és riasztást biztosít.

A világjárvány utáni világban hogyan képzeli el az érzékelők építésének jövőjét, beleértve az UV-mintavevő eszközöket is, fog kinézni?

Author: set

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.